Błyskawiczne mini bułeczki bezglutenowe, bez jaj, bez wyrabiania.

Bułeczki wykonuje się bardzo szybko. Nie wymagają wyrabiania. W sam raz dla zapracowanych kobiet i niecierpliwych mężczyzn. Kształt zawdzięczają sylikonowym foremkom na muffinki, w których są pieczone. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak razowe babeczki. Daleko im jednak do słodkich wypieków, a bardzo blisko do pieczywa.

Są niewielkie, my tniemy je na 3 części i powstają 3 mini kromeczki. Dzieci uwielbiają wszystko w niewielkim rozmiarze. Taka kromeczka jest idealna do małej rączki i na dwa duże kęsy dla dorosłego.

Te mini bułeczki bezglutenowe nie kruszą się. Jest to niepodważalna zaleta tych bułeczek. Dodatkowo są bardzo sycące i smaczne :)

Bułeczki dosyć szybko wysychają, dlatego ich nadmiar można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć z zamrażarki.


Składniki (na około 30 mini bułek)
  •  250 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 60 g zmielonego słonecznika
  • 60 g zmielonego siemienia lnianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml wody 
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy z cukrem i 80 ml ciepłej wody. Czekamy 10 minut aby drożdże wyrosły.
  2. W misce mieszamy skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, mąkę gryczaną, zmielony słonecznik, zmielone siemię lniane, sól, olej i pozostałą wodę (420 ml) za pomocą ręki lub miksera. Dodajemy drożdże i mieszamy całość. Masa jest gęsta, ale płynna.
  3. Gotową masę przekładamy łyżką do sylikonowych foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe :) Smacznego :)

bułki bezglutenowe bez jaj bez wyrabiania

bezglutenowe bułeczki jak babeczki

 

Pieczywo bez glutenu

21 thoughts on “Błyskawiczne mini bułeczki bezglutenowe, bez jaj, bez wyrabiania.

  1. Rewelacyjnie wyglądają. Na razie zaczynam przygodę bez glutenu i jak dotąd trafiałam same przepisy na betonowe pieczywo, to wygląda bardzo bardzo kusząco :)

    • Ja mielę ziarna słonecznika przy użyciu thermomixa, można tez zmielić innym malakserem lub blenderem (ziarna słonecznika są dosyć miękkie więc łatwo je zmielić) :)

  2. Czy można je zrobić w większym rozmiarze, jak standardowe bułki, i nie będzie z nimi kłopotu? :) Wyglądają przecudnie! 😀

    • Konsystencja ciasta jest lejąca i pieczenie bez użycia foremek niestety raczej nie wypali. Probowałam zrobić z nich większe bułeczki jednak się nie udało. Pozdrawiam :)

  3. Bardzo szybkie i bardzo smaczne :-) Ja dalam drożdże instant 7g,wymieszalam z mieszanką mąk.I 1 spora łyżeczkę soli.Zamiast do foremek wlozylam do wysmarowanych olejem i wysypanych mąką gryczaną puszek po kukurudzy,3/4 wysokosci.Pieknie wyrosly,latwo daly sie wyjac i kroic.Polecam :-)

  4. Witam.
    Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną i drożdze. Chodzi o małego alergika i na diecie bezglutenowej.

    • Mąke ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą. Niestety drożdży raczej nie da się zamienić :(

        • Przykro mi, że bułeczki nie dla Was, bo wiem jak ciężko skomponować dietę po eliminacji wielu alergenów :(

  5. Ja spróbowałam upiec zamiast bułeczek chleb wg tego przepisu. Niestety, nie wyszedł, zrobił się zakalec. Szkoda. Następnym razem upiekę bułeczki. Ciekawe w czym problem? Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website