Chleb gryczany bez drożdży

Chleb z kaszy gryczanej to hit ostatnich miesięcy. Jeśli jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu, to najwyższy czas! 😉 Bezglutenowy chleb gryczany jest niezwykle prosty w wykonaniu. W trakcie jego przygotowania wystarczą nam jedynie 3 składniki i cierpliwość. Sukces w trakcie jego przygotowywania zależy głównie od kontroli poziomu wody. Podczas namaczania kaszy gryczanej nie może być jej za mało, natomiast podczas miksowania kaszy musimy odlać nadmiar wody.

Jest to chleb bez mąki pszennej, a nawet chleb zupełnie pozbawiony mąki. Dodatkowo jest to chleb bez drożdży, bez glutenu, bez proszku do pieczenia, bez konserwantów. Polecamy :)


Składniki:
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • ok. 500 ml przegotowanej  i wystudzonej wody
  • 2 – 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod strumieniem bieżącej wody.
  2. Następnie umieszczamy ją w szklanym lub plastikowym naczyniu i zalewamy 400 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Kasza gryczana powinna być całkowicie pod wodą, a nawet nad powierzchnia kaszy powinien być niewielki zapas wody tak jak na poniższym zdjęciu:
moczenie kaszy gryczanej na chleb gryczany bezglutenowy

Wygląd kaszy gryczanej podczas moczenia

5. Miskę z kaszą gryczaną przykrywamy ściereczką.
6. Po 12 godzinach moczenia kontrolujemy poziom wody. Jeśli jest potrzeba, to dolewamy 100 ml wody lub więcej -by kasza była pod wodą. Na wierzchu może powstać piana. Woda w której jest kasza staje się lepka i ciągnąca.
7. Kaszę zostawiamy do moczenia na kolejne 24 godziny. Sprawdzaj jednak czy nie brakuje wody w misce.
8. Po tym czasie (w sumie 36 godzin moczenia) kaszę gryczaną miksujemy na pół-gładką masę (blenderem / thermomixem), dodajemy sól i mieszamy. To jest już kompletne ciasto na chleb.
9. Keksówkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli uprzednio posmarujemy blachę odrobiną masła, to papier będzie lepiej przywierał do blachy.
10. Do keksówki przelewamy ciasto na chleb gryczany i zostawiamy na kolejne 12 godzin przykryte ściereczką bawełnianą. W tym czasie ciasto zwiększy swoja objętość.
11. Chleb gryczany pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 50-55 minut.
12. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Wystudzony chleb wyjmujemy z foremki, owijamy bawełnianą ściereczką.
13. Gotowe. Smacznego :)
Wskazówka: Nadmiar wody, którego nie odlejemy przed miksowaniem kaszy gryczanej może spowodować, że ciasto na chleb będzie zbyt rzadkie. Powinno ono mieć konsystencję budyniu.
Jeśli chcesz upiec większy chleb, to wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników. Czas namaczania kaszy zostaje bez zmian.

chleb gryczany bez drożdży bezglutenowy chleb z kaszy gryczanejbezglutenowy chleb gryczany z kaszy gryczanej z dwóch składników

 

8 thoughts on “Chleb gryczany bez drożdży

  1. Ciasto które blendowalam miało jeszcze dużo wody która nie wsiąkła w kasze, w sumie wlałam do keksówki ciasto o konsystencji rzadkiego jogurtu:/
    Wylać czy czekać kolejne 12 h ?

      • Połowę zrobiłam z ziarnami, drugą bez. Obie są przepyszne! Nie spodziewałam się tego, to jest najlepszy chleb bezgluteowy jaki jadłam! A nawet może z powodzeniem konkurować z glutenowymi :)
        Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website