Chleb z cukinii bez mąki pszennej

Chleb z cukinii nie kruszy się, nie wyrasta i nie opada 😉 Chlebek nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia czy sody. Z podanych proporcji powstaje zgrabny chlebek, z którego można zrobić nieduże kanapeczki. Do tego chleb z cukinii jest wilgotny, nisko-węglowodanowy i bardzo smaczny.

Fajnym chlebkiem, który również nie ma drożdży jest chleb z ziaren bez mąki.


Składniki (na blachę 10 cm x 25 cm):
  • 400 g miąższu cukinii (po odciśnięciu soku to 240 g)
  • 4 jaja
  • 130 g maki gryczanej
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 10-20 g pestek dyni
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy, pozbawiamy pestek i obieramy ze skórki jeśli pochodzi z nieekologicznego źródła. Po tych zabiegach powinno nam zostać 400 g cukinii.
  2. Cukinię trzemy na tarce o małych oczkach (boczna strona) i zostawiamy na sitku na 15 minut. Po tym czasie odciskamy warzywo z nadmiaru wody. Waga cukinii po odciśnięciu to ok. 240 g).
  3. W misce ubijamy jaja z solą przez 1 minutę.
  4. Dodajemy mąkę gryczaną, siemię lniane i mieszamy.
  5. Dodajemy cukinię, pestki dyni, olej i mieszamy.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
  7. Ciasto zostawiamy w blaszce na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  8. Chleb pieczemy 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy w blaszce do przestudzenia, po czym wyjmujemy go i zawijamy w szmatkę bawełnianą.
  9. Gotowe. Smacznego :)

chleb z cukinii bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website