Aromatyczna szarlotka gryczana z budyniem

Szarlotka gryczana z budyniem to kolejna tej jesieni szarlotka bezglutenowa po szarlotce owsianej. Tym razem jest to szarlotka bez proszku do pieczenia. Ciasto składa się z naturalnie bezglutenowych mąk. Szarlotka gryczana jest bardzo prosta w wykonaniu. Natomiast połączenie aromatu ciasta z budyniem waniliowym oraz musem jabłkowym jest naprawdę smaczne. Wilgotny budyń i jabłka doskonale uzupełniają bezglutenowe ciasto gryczane. Ten wypiek świetnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, a co więcej nie traci swoich walorów smakowych dnia trzeciego i czwartego od upieczenia :)


Składniki (na blachę 24 cm x 32 cm):
Ciasto:
  • 1 1/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 250 g margaryny
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jaja
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
  • 750 ml mleka
Mus jabłkowy (można też użyć gotowych jabłek ze słoika, na które przepis jest tutaj: Jabłka na zimę – nie trzeba ich już podgotowywać):
  • 1,4 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna część powinna stanowić 2/3 ciasta, a druga pozostałe 1/3. Formujemy z nich dwie kulki i owijamy folią spożywczą. Większą część władamy do lodówki na 2 godziny. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i podgotowujemy na średnim ogniu około 12-15 minut bez przykrycia. W tym czasie jabłka lekko zmiękną, nadmiar soku powinien wyparować. Co kilka minut kontrolujemy stan jabłek i mieszamy je. Gdy ogień będzie zbyt duży jabłka mogą się przypalić. Gotowy mus mieszamy z cynamonem i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli uprzednio posmarujemy blachę odrobiną masła, to papier będzie lepiej przywierał do blachy.
  5. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki (większą kulkę, która stanowiła 2/3 ciasta) i rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki ryżowej. Następnie delikatnie podważamy rękami i przenosimy na dłoniach na blachę. Ciastem można też wylepić formę bez wałkowania -odrywając kawałki ciasta i wykładając nim blachę przy pomocy dłoni.
  6. Na rozwałkowane ciasto dajemy mus jabłkowy.
  7. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka (i 4 łyżki cukru jeśli mamy budynie bez cukru). Gorący budyń wylewamy na mus jabłkowy.
  8. Następnie wyjmujemy pozostałą część ciasta (mniejszą kulkę, która stanowiła 1/3 ciasta) i  trzemy ciasto na tarce o dużych oczkach, tak aby ciasto spadało od razu na powierzchnię masy budyniowej.
  9. Szarlotka gryczana z budyniem powinna się piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Upieczoną szarlotkę zostawiamy do wystudzenia.
  11. Gotowe. Smacznego :)

AROMATYCZNA SZARLOTKA GRYCZANA Z BUDYNIEM BEZ GLUTENU BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website