Babeczki gryczane z jagodami i kruszonką

Prosto, szybko, smacznie i… bezglutenowo :) Babeczki gryczane z jagodami i kruszonką robiliśmy w miniony weekend. Nie udało się nam jeszcze zaopatrzyć w świeże jagody, ale do wypieku użyliśmy zeszłorocznych (zamkniętych i przechowywanych w słoiku). Równie dobrze można użyć też mrożonych owoców :) Babeczki zniknęły w mgnieniu oka… Czy trzeba je bardziej zachwalać? 😉


Składniki (na 22 sztuki)
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 duże jaja
  • 70 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 110 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szklanki jagód
Kruszonka:
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g cukru
  • 40 g masła

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę gryczaną. Łączymy i zagniatamy składniki na kruszonkę: maka gryczana, cukier i masło. Zostawiamy ciasto w miseczce.
  2. Przygotowujemy ciasto na babeczki. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masą.
  3. Do ubitych jaj dodajemy bardzo pomału olej i mleko- cały czas mieszając masę mikserem.
  4. Następnie dodajemy porcjami mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskana masa powinna być dosyć gęsta.
  5. Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. Do każdej foremki nakładamy ciasta do 1/2 wysokości tj. jedną, kopiastą łyżkę ciasta. Na ciasto w każdej babeczce nakładamy solidną łyżeczkę jagód, które delikatnie dociskamy palcami w ciasto. Na wierzch kruszymy palcami przygotowaną wcześniej kruszonkę. Najlepiej gdy kruszonka przykryje jagody.
  6. Babeczki gryczane z jagodami i kruszonka pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Gotowe. Smacznego :)

babeczki gryczane z jagodami i kruszonka bezglutenowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website