Babeczki jaglane z kokosem

Przepis na babeczki jaglane z kokosem to jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie mąki jaglanej. My wykorzystaliśmy zrobioną samodzielnie mąkę jaglaną, która pozbawiona jest goryczki. Dzięki temu zabiegowi wszelkie wypieki z mąką jaglaną smakują naprawdę dobrze :) Dodatek masy krówkowej jest jak wisienka na torcie w tych babeczkach. Nie trzeba jednak jej dodawać (gdy nie masz jej akurat w spiżarce), ponieważ same babeczki są już dosyć słodkie. Kokosowe babeczki bez glutenu i bez mleka są naszą propozycją na najbliższy weekend :)


Składniki (10-12 sztuk):
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki jaglanej (najlepiej z tego przepisu: Domowa mąka jaglana)
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 45 g oleju
  • 2 jaja
  • 70 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 6 łyżeczek gotowej masy krówkowej

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (poza masą krówkową) na babeczki jaglane łączymy i mieszamy do momentu, aż stworzą jednolitą masę.
  2. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Jeśli chcemy dodać nadzienie z masy krówkowej, to do papierowej foremki najpierw wkładamy jedną łyżkę ciasta, potem pół łyżeczki masy krokowej i na to kolejną łyżkę ciasta.
  3. Babeczki jaglane pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  4. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe babeczki jaglane z kokosem i masą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website