Babeczki marchewkowo – kokosowe z nadzieniem orzechowym

Babeczki marchewkowe to jedne z najszybszych i najprostszych przepisów. Przepis z kokosem i nadzieniem orzechowym jest obłędny :) Po standardowych babeczkach marchewkowych, te z smakiem kokosa całkiem dobrze się sprawdzają.


Składniki:
  • 300 g marchwi (obranej i startej na małych oczkach lub rozdrobnionej robotem kuchennym)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 120 g oleju
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej o smaku orzechowym (np. Helio)
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (za wyjątkiem masy krówkowej) mieszamy ok. 3-4 minuty mikserem, aby wszystkie produkty się połączyły, a ciasto nabrało puszystości.
  2. Ciasto przekładamy do gotowych foremek na muffinki. Najpierw nakładamy jedna łyzkę ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej i na to jedną łyżkę ciasta marchewkowego. Foremki napełniamy do 2/3 ich wysokości.
  3. Pieczemy ok. 3o minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Monitoruj stan babeczek, w razie gdyby zaczęły się przypalać wyciągnij je wcześniej.
  4. Gotowe. Smacznego :)

babeczki marchewkowe kokosowe z masą orzechową

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website