Babeczki z jabłkami

Jesteśmy fanami jabłek. Zjadamy ich bardzo duże ilości. To zdrowe i tanie owoce, które są ogólnodostępne. Po kilku przepisach na pyszne szarlotki bezglutenowe postanowiliśmy przetestować jak sprawdzą się jabłka w wypiekach o mniejszym rozmiarze. Tak powstały babeczki z jabłkami :) Mus jabłkowy zapewnia świetną spoistość tego wypieku, a jabłko na wierzchu babeczek jest fajnym wilgotnym dodatkiem. Przetestujcie koniecznie ten przepis na babeczki z jabłkami :) Najlepsze są jeszcze cieplutkie! :)


Składniki (20 sztuk):
  • 2 duże jabłka (po ok. 120 g każde)
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko miksujemy na mus i przekładamy do miski. Można to zrobić robotem kuchennym lub ścierając jabłko na tarce. Drugie jabłko dzielimy na 4 części, a następnie kroimy w talarki. Można też pokroić jabłko w niezbyt dużą kostkę.
  2. Jaja ubijamy z cukrem do czasu uzyskania puszystej masy.
  3. Dodajemy mus jabłkowy (starte jabłko) i mieszamy, a następnie kolejne składniki, tj. mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, cukier, olej, sodę oczyszczoną, cynamon i miksujemy do połączenia składników.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki, która wyłożona jest papierowymi lub silikonowymi foremkami. Na wierzch muffinek kładziemy talarki (lub kosteczki) jabłka.
  5. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe babeczki z jabłkami muffinki jabłkowe

2 thoughts on “Babeczki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website