Babka czekoladowa z lukrem – bezglutenowa

Święta wielkanocne już za 2 dni. To ostatni moment aby przygotować pyszną czekoladową babkę z lukrem cytrynowym. Wypiek bazuje na mąkach bezglutenowych i dlatego nadaje się dla osób na diecie.

Aby wypiek się udał istotne jest:
  • by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
  • mąki, proszek do pieczenia i kakao należy przesiać przez sitko (aby uniknąć zbryleń)

Składniki:
  • 90 g gorzkiej czekolady bezglutenowej (np. Goplana)
  • 3 łyżki mleka
  • 180 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka (rozmiar L lub 4 jajka w rozmiarze M)
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
lub
 Na polewę czekoladową:
  • 90 g gorzkiej czekolady (j.w. bezglutenowej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekolada powinna nam trochę ostygnąć nim dodamy ją do ciasta.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
  3. Następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ubijamy.
  4. Do masy wlewamy  przestudzoną czekoladę i miksujemy.
  5. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do  natłuszczonej np. margaryną i obsypaną mąką kukurydzianą formy (formy na babki, keksówki, tortownicy z kominkiem). Masa jest dosyć gęsta.
  7. Babkę pieczemy około 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (funkcja grzałka górna i dolna + termoobieg).
  8. Po wystudzeniu babka gotowa jest do dekoracji lukrem lub polewą czekoladową.
  9. Lukier stworzymy poprzez zmiksowanie cukru pudru z sokiem z cytryny (lukier jest gęsty, a dekoracja dosyć czasochłonna), natomiast polewę czekoladową  uzyskamy dzięki rozpuszczeniu w kąpieli wodnej czekolady z łyżką masła i łyżką mleka. Sami wybierzcie jaki sposób dekoracji jest dla Was odpowiedniejszy.
  10. Gotowe!
Smacznego :)

babka czekoladowa z lukrem bezglutenowa

 

babka wielkanocna bezglutenowa

 

babka bezglutenowa czekoladowa

 

Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc

2 thoughts on “Babka czekoladowa z lukrem – bezglutenowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website