Święta wielkanocne już za 2 dni. To ostatni moment aby przygotować pyszną czekoladową babkę z lukrem cytrynowym. Wypiek bazuje na mąkach bezglutenowych i dlatego nadaje się dla osób na diecie.
Aby wypiek się udał istotne jest:
-
by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
-
mąki, proszek do pieczenia i kakao należy przesiać przez sitko (aby uniknąć zbryleń)
Składniki:
-
90 g gorzkiej czekolady bezglutenowej (np. Goplana)
-
3 łyżki mleka
-
180 g masła
-
150 g drobnego cukru do wypieków
-
3 jajka (rozmiar L lub 4 jajka w rozmiarze M)
-
1 szklanka mąki uniwersalnej bezglutenowej
-
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
Na lukier:
-
1 szklanka cukru pudru
-
3 łyżki soku z cytryny
lub
Na polewę czekoladową:
-
90 g gorzkiej czekolady (j.w. bezglutenowej)
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
-
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekolada powinna nam trochę ostygnąć nim dodamy ją do ciasta.
-
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
-
Następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ubijamy.
-
Do masy wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy.
-
Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Ciasto przekładamy do natłuszczonej np. margaryną i obsypaną mąką kukurydzianą formy (formy na babki, keksówki, tortownicy z kominkiem). Masa jest dosyć gęsta.
-
Babkę pieczemy około 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (funkcja grzałka górna i dolna + termoobieg).
-
Po wystudzeniu babka gotowa jest do dekoracji lukrem lub polewą czekoladową.
-
Lukier stworzymy poprzez zmiksowanie cukru pudru z sokiem z cytryny (lukier jest gęsty, a dekoracja dosyć czasochłonna), natomiast polewę czekoladową uzyskamy dzięki rozpuszczeniu w kąpieli wodnej czekolady z łyżką masła i łyżką mleka. Sami wybierzcie jaki sposób dekoracji jest dla Was odpowiedniejszy.
-
Gotowe!
Smacznego 
prezentuje się obłędnie pysznie!
Jest obłędnie czekoladowa 😉