Bajderki bezglutenowe

Kto chociaż raz piekł bezglutenowy wypiek, ten wie, że łatwo w tej sztuce o stworzenie zakalca. Natomiast koszt bezglutenowych wypieków jest z reguły odrobinę wyższy niż pszennych ciast. Biorąc pod uwagę te dwa stwierdzenia na myśl nasuwa się myśl, co zrobić aby niewyrośnięte ciasto lub zeschnięte resztki wykorzystać ponownie. Receptą na tego typu bolączki są małe, słodkie kuleczki, których głównym składnikiem są niechciane resztki ciast. U mnie zostało zaledwie 100 g „niechcianego” ciasta, dlatego podaje też takie proporcje na fajne bezglutenowe bajderki.


Składniki (na ok. 10 kuleczek):
  • 100 suchego ciasta, okruchów (pochodzących z ciast bez kremów, owoców, żelatyny)
  • 1 łyżka ulubionego dżemu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyzka mleka
  • łyżeczka kakao
  • 2 kostki dowolnej czekolady bezglutenowej
Do obtoczenia: kakao, wiorki kokosowe, zmielone orzechy

Wykonanie:
  1. Resztki ciast dokładnie rozdrabniamy (rękami lub mikserem).
  2. W garnku gotujemy mleko, masło,kakao, czekoladę i cukier do czasu rozpuszczenia składników, po czym studzimy mieszankę.
  3. Łączymy wszystkie składniki: rozdrobnione resztki ciast, mieszankę kakaową, dżem i wyrabiamy ręką.
  4. Ręką formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wybranej przez nas dekoracji (kakao, wiórki, zmielone orzechy).
  5. W razie gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej okruchów, pokruszone płatki kukurydziane lub odrobinę bułki tartej bezglutenowej. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej dżemu. Należy pamiętać, że kuleczki stwardnieją trochę po schłodzeniu w lodówce.
  6. Gotowe bajderki schładzamy w lodówce przed podaniem i przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.
  7. Gotowe. Smacznego :)

 

bajderki bezglutenowe trufle kuleczki

 

 


Pralinki, trufelki, czekoladki...

Stop marnowaniu żywności

5 thoughts on “Bajderki bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website