Bezglutenowa babka bananowa

Bezglutenowa babka bananowa jest wilgotna, słodka i jednocześnie orzeźwiająca. Jest nieco mniej tradycyjna niż Babka piaskowa i trochę zdrowsza niż Babka czekoladowa. Babka nie kruszy się, jest odpowiednio słodka, idealnie cytrynowa, nieskazitelnie smaczna :) Ta babka bardzo nie urośnie, ponieważ jest zbita i ciężka. Nie jest to jednak jej minus, to jej charakter i istota :)

Ostrzegam, ze jeśli masz ochotę na puszystą babeczkę, to nie jest to opcja dla Ciebie :)


Składniki:
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 dużej cytryny

Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku i na koniec całe jajo.
  2. Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem.
  3. Masę bananową dodajemy stopniowo do masy maślanej i miksujemy.
  4. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia
  5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy z kominkiem.
  6. Babkę pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  7.  Babkę wyjmujemy z formy po wystudzeniu. Dekorujemy cukrem pudrem.
  8. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowa babka bananowa

bezglutenowa babka bananowa ucierana wielkanocna

3 thoughts on “Bezglutenowa babka bananowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website