Bezglutenowe ciasto bananowe -przepis bez miksera

Czy w Twoim domu również zdarza się, że banany są tak dojrzałe, że czernieją? Nie nadają się one wtedy do zjedzenia w pierwotnej postaci i koniecznie trzeba je przerobić, użyć do wykonania jakiegoś dania. U nas tym razem stare, poczerniałe banany zostały przetworzone na pyszne ciasto bananowe. Dużym plusem tego ciasta jest prostota wykonania i niski koszt. Potrzebujemy tylko kilka składników, natomiast nie potrzebujemy miksera – my wszystkie składniki połączyliśmy widelcem :) To ciasto wyjdzie każdemu, dlatego jest dobre dla początkujących kucharzy :)

Orzechowa nuta nadaje ciekawego posmaku temu prostemu wypiekowi. Jeśli natomiast jesteś uczulony/a na orzechy śmiało omiń je w przepisie :)


Składniki (na 1 keksówkę):
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 banany (ok.400 g bez skórki)
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła (rozpuszczonego w garnuszku i przestudzonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g posiekanych/pokruszonych orzechów nerkowca i włoskich(niekoniecznie)

Przygotowanie:
  1. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem (lub blenderem). Dodajemy płynne składniki: miód, masło, jajko i mieszamy widelcem (lub trzepaczką).
  2. Do masy dodajemy stopniowo suche składniki: mąkę ryżową, kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, cukier, sodę oczyszczoną, orzechy i mieszamy dokładnie (widelcem lub trzepaczką.
  3. Tak przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  4. Gotowe :)

bezglutenowe ciasto bananowe

 

One thought on “Bezglutenowe ciasto bananowe -przepis bez miksera

  1. Od siebie dodam, ze ciekawie smakuja takze bakalie wtopione w mase lub ulozone na wierzchu ciasta, przed wlozeniem do foremki. A nasze bezglutenowe dzieci beda zachwycone, jesli pozwolimy im brac udzial w pieczeniu. Takie bezglutenowe ciasto bananowe moga zrobic nawet bez udzialu doroslych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website