Bezglutenowe muffinki jogurtowe

Bezglutenowe muffinki jogurtowe gościły na naszym stole w miniony weekend. Może w ten weekend zagoszczą u Was? 😉 Do ich wykonania właściwie nie potrzeba miksera, a sam przepis jest banalnie prosty.

W naszej kuchni staramy się używać naturalnie bezglutenowych mąk (tu: ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana), ale jeśli jesteście fanami gotowej mieszanki mąki bezglutenowej, to wystarczy jej użyć zamiast podanych w przepisie mąk 😉


Składniki (24 sztuki)
  • 6 jajek
  • 380 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 200 g masła (roztopionego, przestudzonego)
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier puder – wszystkie suche składniki.
  2. Jaja roztrzepujemy widelcem (lub miksujemy mikserem), dodajemy jogurt naturalny i mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy.
  3. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy dokładnie.
  4. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami.
  5. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  6.  Gotowe. Smacznego :)

 

bezglutenowe muffinki jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website