Bezglutenowe pierniczki gryczane

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez pierniczków. Pierniczki gryczane zrobione są z naturalnie bezglutenowych mąk. Po wystudzeniu są twarde, ale nie aż tak bardzo jak standardowe pierniczki. Nie połamiesz na nich zębów :)

Są to pierniczki bez laktozy – masło zastąpiliśmy olejem kokosowym, a także bez cukru – zastąpiony został całkowicie miodem. W obu przypadkach możesz jednak powrócić do składników takich jak masło i cukier puder. Olej kokosowy z powodzeniem może być zastąpiony masłem, natomiast pierniczki mogą być dosłodzone jeszcze 1-2 łyżkami cukru pudru :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika ( bezglutenowej lub domowej przyprawy do piernika)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
Przygotowanie:
  1. Miód i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku, aby olej się rozpuścił. Nie gotujemy.
  2. W misce mieszamy mąkę gryczaną, skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, przyprawę do piernika. Do mąk dodajemy jajka i mieszaninę miodu z olejem.
  3. Ciasto mieszamy dokładnie łyżką. Nie ma potrzeby wyrabiania rękami. Ciasto jest bardzo gęste, jednak nie nadaje się jeszcze do rozwałkowania. Jeśli wydaje Ci się, że ciasto jest bardzo rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki ryżowej.
  4. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie nabiera ono bardziej zwartej struktury.
  5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki ryżowej. Z ciasta wycinamy foremką pierniczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pierniczki gryczane pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 5 minut. Jeśli pierniczki są cienkie, to mogą upiec się nawet szybciej. Grubsze egzemplarze będą potrzebowały nawet do 8 minut. Jeśli zauważysz, że boki pierniczków nabierają ciemnobrązowego koloru, to znak że pierniczki trzeba natychmiast wyjąć, bo jeszcze pieczenie ich kilkanaście sekund dłużej może skutkować przypaleniem.
  7. Pierniczki zostawiamy do ostudzenia.
  8. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe pierniczki gryczane

pierniczki gryczane bez mąki pszennej na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website