Bezglutenowy biszkopt do tortów

Smaczne ciasto bez glutenu nie stanowi dla nas już wyzwania. Wiele bezglutenowych wypieków jest pysznych i niemal identycznych w smaku jak te z mąką pszenną. Bezglutenowe urodziny i smaczny tort był jednak dla nas pewnym sprawdzianem. Nie ma tortu bez smacznego, wyrośniętego i bezglutenowego biszkoptu. Przepis na bezglutenowy biszkopt do tortu opisany poniżej nie kruszy się i stanowi stabilną podstawę wypieku. Ten biszkopt można podzielić na 3 blaty! Jak każdy biszkopt, tak również ten dobrze jest lekko nasączyć. Nie przesadzaj jednak z ilością ponczu, ponieważ struktura biszkoptu może nie wytrzymać zbyt dużej wilgoci. Poszukujesz biszkoptu do tortu na bezglutenowe urodziny? Już znalazłaś! :)


Składniki:
  • 6 dużych jaj
  • 180 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Przygotowanie
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 4 minuty).
  3. Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2 minuty.
  4. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aby żółtka dobrze się połączyły z białkami.
  5. Stopniowo przesiewamy mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia prosto do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
  6. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli pieczesz biszkopt w tortownicy, to jej spód wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręczą i odetnij nożyczkami wystający papier. Boki tortownicy posmaruj masłem.
  7. Gotowe. Smacznego :)

 

bezglutenowy biszkopt do tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website