Bezglutenowy makowiec z jabłkami na biszkopcie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. I tym razem zasada bezglutenowości ciasta była zachowana. Wypiek został zainspirowany przepisem na makowca z czasopisma Bez Glutenu.

Ciasto jest wilgotne, nie kruszy się i smakuje świetnie :)

U Nas po makowcu zostały tylko okruszki. Mam nadzieję, że  w Waszych domach również zagości ten pyszny wypiek :)


Składniki (na formę 25 x 27 cm):
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 4 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jabłka
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 5-10 dag orzechów mielonych (włoskich lub migdałów)
  • aromat migdałowy (opcjonalnie)
Ciasto:
  • 3 jaja (osobno biała i żółtka)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Polewa:
  • 200 g czekolady gorzkiej bezglutenowej
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Masa makowa:
  1. Mak zalewamy w misce wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odsączamy z wody na sitku i mielimy dokładnie. Możemy też w tym momencie zmielić orzechy jeśli nie posiadamy mielonych.
  2. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dokładnie miksujemy.
  3. Do masy dodajemy stopniowo mak, orzechy, miód, olej, aromat i miksujemy.
  4. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, po czym dodajemy do masy makowej.
  5. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
  6. Masę makową przekładamy na formę do pieczenia, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Biszkopt
7. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i miksujemy.
8. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy, a następnie wlewamy olej i miksujemy.
9. Na koniec dodajemy sok z cytryny i stopniowo skrobię z proszkiem do pieczenia, którą mieszamy już łyżką.
10. Biszkopt wlewamy na upieczoną masę makową i pieczemy jeszcze 20 minut.
11. Ciasto studzimy i dopiero wtedy ostrożnie przekładamy na tacę tak aby biszkopt był na dole ciasta, a masa makowa na górze. Technika odwracania ciasta: na górę formy kładziemy szerzy niż ciasto, twardy, płaski przedmiot np. dużą deskę do krojenia po czym szybkim i płynnym ruchem odwracamy ciasto do góry nogami. Zdejmujemy formę. Odwrócone ciasto znajduje się na desce.
12. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy makowiec.
13. Gotowe :)

 

 

 

bezglutenowy makowiec na biszkopcie

One thought on “Bezglutenowy makowiec z jabłkami na biszkopcie

  1. Swieta, swieta i po swietach … i to juz, nim czlowiek sie obejrzy jest Nowy Rok. Mial byc makowiec i to bezglutenowy i kilka jeszcze innych pomyslow siedzialo mi w glowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website