Bezglutenowy mazurek orzechowy z masą krówkową

Wielkanocny mazurek orzechowy w tym wydaniu jest niezwykle prosty. Listę składników ograniczyliśmy prawie do minimum. Wykorzystanie gotowej masy krówkowej skraca czas wykonania ciasta do kilkunastu minut (plus pieczenie). Ten bezglutenowy mazurek łączy smak orzechowy z intensywnie krówkowym. Czy może być coś pyszniejszego?


Składniki (na blachę 25cm x 25 cm):
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g  orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 200 g gotowej masy krówkowej (1/2 puszki)

Przygotowanie:
  1. Masło, orzechy, mąkę gryczaną, mąkę ryżową, żółtko, cukier mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  2. Ciasto owijamy w folię spożywczą (u nas zwykły foliowy woreczek) i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wymiar papieru do pieczenia powinien być taki jak formy, ponieważ rozwałkowane ciasto przenosimy na papierze do formy. Jeśli rozwałkowanie ciasta jest dla Ciebie trudne, po prostu urywaj ciasto po kawałku i wylep nim formę. Pamiętaj jednak aby w takim wypadku wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy łyżką masę krówkową, którą wyrównujemy nożem.
  6. Gotowe. Smacznego :)

 

bezglutenowy mazurek orzechowy z masa krówkową

mazurek orzechowy bez glutenu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website