Bezglutenowy powidłowiec / dżemowiec

Powidłowiec, bo zawiera powidła. Przepis można zmodyfikować i dodać zamiast powideł dowolny dżem i w ten sposób stworzyć dżemowiec 😉 Fajne? Jasne, że tak. Szczególnie, że ciasto jest szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. W smaku trochę przypomina świąteczny piernik (jeśli używamy powideł). Jeśli macie dodatkowo czekoladę, to warto ją też rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić z niej polewę na ciasto (u nas zabrakło czekolady).


Składniki:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka powideł śliwkowych (lub innego dżemu)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
  1. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Bezglutenowy powidłowiec / dżemowiec pieczemy ok. 50 minut z temperaturze 170 stopni Celsjusza. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  5. Gotowe. Smacznego :)

powidłowiec bezglutenowy czyli ciasto z dżemem proste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website