Biszkopt kukurydziany bez proszku do pieczenia

Biszkopt kukurydziany jest wyjątkowo niewymagający. Nie wymaga posiadania bezglutenowego proszku do pieczenia, nie wymaga kupowania wielu bezglutenowych mąk i nie wymaga wiele pracy. Za to jest smaczny i stanowi idealną podstawę do ciast i tortów bezglutenowych. Biszkopt nie wyrasta i nie opada po upieczeniu. Ten biszkopt bez proszku do pieczenia uda się każdemu :)


Składniki (na dużą tortownice):
  • 3 duże jaja
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3 minuty).
  3. Dodajemy cukier i ubijamy kolejną 1 minutę.
  4. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aby żółtka dobrze się połączyły z białkami (około 1 minuty).
  5. Stopniowo przesiewamy mąkę kukurydzianą prosto do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
  6. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli pieczesz biszkopt w tortownicy, to jej spód wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręczą i odetnij nożyczkami wystający papier. Boki tortownicy posmaruj masłem.
  7. Gotowe. Smacznego :)

biszkopt kukurydziany bez proszku do pieczenia bez glutenu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website