Blok czekoladowy – ciasto bez pieczenia i bez mąki

Ciasto, które nie wymaga pieczenia jest naszym zdaniem deserem idealnym. Wykonanie takiego ciasta jest rzeczą prostą i szybką. Wiedząc, że prostota nie oznacza wcale braku smaku skusiliśmy się tym razem na wykonanie bloku czekoladowego. Jest to ciasto bez mąki, bez glutenu i bez pieczenia. Został on w pełni wykonany męską ręką, która bez zawahania i bez żadnych problemów zrobiła jeden z smaczniejszych deserów ostatnich dni. Spróbujcie sami :)

 


Składniki (jedna forma):
  • 3 czekolady po 90 g (2 gorzkie i 1 mleczna – bezglutenowe czekolady firmy Goplana)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 okrągłe wafelki ryżowe (pokruszone)
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. W garnku należy umieścić czekolady, masło oraz mleko. Wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników stałych . Dodać łyżkę miodu i zamieszać. Całą masę zostawić w garnku aż do przestygnięcia ok 30 min.
2. Po tym czasie wymieszać masę czekoladową z posiekanymi orzechami oraz z pokruszonymi waflami ryżowymi (pokruszyć można je w rękach lub za pomocą noża).
3. Tak zmieszaną masę wylewamy na niedużą formę (20 cm x 20 cm) / keksówkę, którą wcześniej smarujemy masłem i przykrywamy papierem do pieczenia.
4. Tak przygotowane ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) aż do zastygnięcia masy.
5. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
6. Gotowe!
Smacznego :)

 

blok czekoladowy DSC05059 DSC05060

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website