Brownie gryczane z owocami leśnymi

Brownie z owocami smakuje wyjątkowo dobrze. Gdy są to owoce leśne, to już niczego więcej nie trzeba. Dzięki nim przyjemnie czekoladowe brownie gryczane jest też odświeżające i zaskakuje :) Przeszkadzający niektórym aromat gryki jest niewyczuwalny, ponieważ maskuje go smak owoców leśnych. Wykorzystane w przepisie jeżyny (nazywane u nas czernicami) mają wiele wartości prozdrowotnych. Jeśli jesteś w ich posiadaniu zjedz ich jak najwięcej w postaci surowej (np. w koktajlu), a z reszty zrób to pyszne brownie 😉


Składniki (na blachę 20 cm x 25 cm):
  • 5 jaj (rozmiar L)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 150 g jeżyn
  • 100 g jagód (lub borówek)
  • 50 g malin
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła /margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. W kąpieli wodnej (tj. w miseczce ułożonej nad gotującą się wodą w garnku) rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę i masło. Można też roztopić je poprzez umieszczenie w małym rondelku i bardzo wolne podgrzewanie.
  2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy na najniższych obrotach.
  3. Dodajemy po łyżce  [przestudzoną (!)] rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na najniższych obrotach.
  4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy wszystkie owoce leśne.
  5. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie Celsjusza przez ok. 18-20 minut.
  6. Posypujemy cukrem pudrem.
  7. Gotowe. Smacznego :)

brownie gryczane z owocami leśnymi

ciasto z czernicami

5 thoughts on “Brownie gryczane z owocami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website