Ciasteczka owsiane bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Ciasteczka owsiane to jedne z najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Nasz wypiek również pretenduje do miana „zdrowych ciastek”. A to za sprawą swoich właściwości – ciasteczka są oczywiście bez glutenu, bez cukru, bez mąki i bez masła. Zamiennikiem cukru jest mus z daktyli, który jest o wiele naturalniejszym dosładzaczem potraw niż biały cukier. Ciasteczka owsiane są lekko słodkie, miękkie, o zwartej konsystencji. Przyjemnie się je zjada do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Takie zdrowe ciastka bez cukru i glutenu to idealna przekąska do pracy, szkoły czy wszędzie tam gdzie potrzebujemy zjeść coś, co zaspokoi na chwilkę nasz głód :)


Składniki (ok. 20 ciasteczek):
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2-3 łyżki namoczonych i zmiksowanych daktyli (musu z daktyli)*
  • 1 białko dużego jaja (rozmiar L)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
*Daktyle moczymy w przegotowanej wodzie 2 godziny, odlewamy wodę i miksujemy daktyle na gładką masę. My robimy taką porcje musu z 100 g daktyli, przekładamy do słoiczka, zakręcamy i trzymamy w lodówce. Z takiego musu korzystamy ok. tygodnia, podbierając po 2-3 łyżki do różnych potraw.

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy rękami. Formujemy dużą kulę z ciasta.
  2. Ciasto na ciasteczka zostawiamy na 10 minut.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Z kuli ciasta odrywamy niewielkie porcje ciasta, formujemy z nich małe kuleczki, które spłaszczamy dłońmi. Ciasteczka umieszczamy na blaszce.
  5. Ciastka owsiane pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 14-15 minut.
  6. Gotowe. Smacznego :)

ciasteczka owsiane bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website