Ciasto czekoladowe z buraków

Ciasto z gotowanych buraków ma zaskakujący smak. Dzięki dodatkowi kakao jest niezwykle czekoladowe, a za sprawą użytego oleju staje się wilgotne.

Jest to proste i przepyszne ciasto bezglutenowe. Podany przepis zastosowałam w dwóch wersjach – bezglutenowej i zwykłej glutenowej. W wersji glutenowej zastąpiłam składniki bezglutenowe mąką pszenną w identycznych proporcjach. Wyszło równie dobre :)

 


Składniki:
Ciasto:
• 275g mąki uniwersalnej mąki bezglutenowej
• 375g ugotowanych i obranych buraków (ok. 2 duże buraki)
• 300ml oleju
• 5 jajek
• 3 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego do pieczenia
• 90 g kakao bezglutenowe (np. Celiko)
• 300g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• szczypta soli
Polewa:
• 100g czekolady (dałam gorzką bezglutenową Goplanę)
• 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
2. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach.
3. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
4.  Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do 2 keksówek (o długości 20 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych mąką bezglutenową.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1 godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową.
7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 min. w formie, a następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Czekoladę roztopić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Smacznego :)

ciasto z buraków

ciasto czekoladowo buraczane

9 thoughts on “Ciasto czekoladowe z buraków

  1. Nie tylko wygląda ale również smakuje :) Dzięki Autorce bloga miałam okazję skosztowania go :) Buraki na prawdę nie są wyczuwalne,a ciasto ma przyjemnie czekoladowy smak. Polecam! I sama zabieram się do jego upieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website