Ciasto czekoladowe z piwem i popcornem

Kupiliśmy ostatnio piwo bezglutenowe. Zamiast go wypić, wykorzystaliśmy go w inny sposób. Powstało ciasto, które bazuje na przepisie Chocolate Guinness Cake. Oryginalny przepis został jednak zmieniony na bezglutenowy, a proporcje niektórych składników zmieniliśmy lub zupełnie zastąpiliśmy nowymi produktami. Powstało pyszne ciasto czekoladowe z piwem bezglutenowym i popcornem. Wypiek jest wilgotny, słodki, mocno czekoladowy. Wykończenie ciasta pysznym śmietankowym frostingiem, który imituje pianę z piwa nadaje ciastu szczególnego charakteru. Nie bójcie się użyć popcornu do dekoracji – jego smak świetnie się komponuje w całości! Ciasto ze względu na piwo (które zwykle uwielbiają panowie) zwane jest „ciastem chłopa”, ale babom też smakuje :)  Niezwykle prosty wypiek, który szczerze polecamy wszystkim fanom ciast czekoladowych :)

Ciasto upieczone w tortownicy posłużyło nam jako szybki tort urodzinowy :)


Składniki (tortownica 28 cm):
Ciasto:
  • 250 ml piwa bezglutenowego (my użyliśmy piwa Cechowe)
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 300 g cukru
  • 140 ml śmietany 18%
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 g mąki ryżowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 65 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki sody
Masa i dekoracja:
  • 150 g serka śmietankowego ( takiego jak używa się do smarowania kanapek)
  • 50 g serka ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 80 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
  • 3 garści solonego popcornu
Przygotowanie:
  1. Piwo i masło podgrzać w garnku do momentu rozpuszczenia się masła.
  2. Do ciepłej mieszaniny dodajemy kakao, cukier i mieszamy.
  3. W drugiej miseczce ubijamy śmietanę (18%), jajko i cukier wanilinowy. Po połączeniu składników przelewamy do mieszanki piwnej i krótko miksujemy do połączenia składników.
  4. Dodajemy stopniowo mąkę ryżową, gryczaną, skrobię ziemniaczaną, sodę i mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
  5. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i zamknięte obręczą). Pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  7. Serek śmietankowy, serek ricotta i przesiany cukier puder ubijamy krótko, ok. 1 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę i dalej ubijamy do czasu uzyskania zwartej konsystencji (trwa to ok. 1 minutę).
  8. Na zupełnie schłodzone ciasto wykładamy śmietankową masę i dekorujemy popcornem solonym.
  9. Gotowe! Smacznego :)

ciasto czekoladowe z piwem i popcornem bezglutenowe

ciasto chłopa z piwem i popcornem

2 thoughts on “Ciasto czekoladowe z piwem i popcornem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website