Ciasto gruszkowe z serkiem mascarpone

Gruszka jest owocem, którego delikatny smak trudno jest uwydatnić w potrawach. Ciasto gruszkowe z serkiem mascarpone jest chyba pierwszym ciastem, w którym udało się nam to osiągnąć. Gruszka znajduje się w nim w postaci zmiksowanej, pokrojonej w kostkę i pokrojonej w plasterki. Jeśli lubisz gruszki lub masz ich nadmiar, to spraw sobie przyjemność i zrób to ciasto gruszkowe :)


Składniki (blacha 20 cm x 25 cm):
  • 3 duże gruszki (po ok. 200 g każda)
  • 20 g oleju
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cynamonu lub 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 białka jajek

Przygotowanie:
  1. Gruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jedną z gruszek miksujemy na mus.
  2. Do musu gruszkowego dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, serek mascarpone, cukier, olej, cynamon/przyprawę korzenną i wyrabiamy dokładnie ciasto ręką (można też zmiksować mikserem).
  3. Drugą gruszkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do wyrobionego ciasta i mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
  6. Trzecią gruszkę kroimy na plasterki i wykładamy na wierzch ciasta.
  7. Ciasto posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
  8. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez  50 minut – sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.
  9. Gotowe. Smacznego :)

ciasto gruszkowe z serkiem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website