Ciasto z buraków czerwonych z bitą śmietaną

Wilgotne ciasto z buraków czerwonych jest propozycją dla osób poszukujących nowych, ciekawych i smacznych smaków :) Jest to trochę inna wersja wcześniejszego przepisu na czekoladowe ciasto buraczane. Delikatna śmietanka o smaku truskawkowym łagodzi ciężkie buraczane ciasto. Zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki (forma 10 cm x 30 cm):
  • 300 g ugotowanych i obranych buraków czerwonych
  • 200 g oleju
  • 3 duże jaja
  • 70 g kakao + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Na masę śmietankową:
  • 300-330 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
  1. Obrane buraki, olej i jaja miksujemy na gładką masę blenderem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ryżową, mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy mikserem.
  3. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  5. Ciasto studzimy. Gdy jest zupełnie wystudzone wyjmujemy delikatnie z formy i przekrawamy na pół ostrym, ząbkowanym nożem.
  6. Przygotowujemy śmietankę truskawkową. Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno, po czym cienkim strumieniem wlewamy schłodzoną (nie zastygniętą) galaretkę cały czas mieszając śmietanę mikserem.
  7. Na spód ciasta nakładamy 2/3 masy śmietanowej, przykrywamy druga częścią ciasta i resztę śmietanki wykładamy na wierzch. Śmietankę, która wypływa/spływa rozsmarowujemy nożem po bokach ciasta. Wierzch ciasta posypujemy kakaem przesianym przez sitko. Masa śmietankowa powinna zastygnąć w kilkanaście minut.
  8. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak gdy jest bardzo ciepło konieczne jest włożenie ciasta do lodówki.
  9. Gotowe. Smacznego :)

ciasto z buraków czerwonych z śmietanką

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website