Ciasto z komosy ryżowej (quinoa) -bez mąki

Innowacyjne ciasto z komosy ryżowej zachwyca smakiem :) Jest puszyste, mocno kakaowe z przebijającym posmakiem quinoy. Wypiek nie zawiera mąki co automatycznie zalicza je do ciast bezglutenowych :) Ciasto można przełożyć delikatnym kremem jak w tym przepisie Ciasto z piwem, ale jeśli chcecie sobie oszczędzić pracy, to ciasto samo w sobie smakuje naprawdę dobrze:)


Składniki:
  • 90 g suchych nasion quinoa (będziemy potrzebować 2 szklanki ugotowanego) Sprawdź: Jak ugotować komosę ryżową.
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki sklarowanego masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 szklanka kakao,
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyżeczki  soli

Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy w 1,5 szklanki wody ok. 15 minut (Dokładne instrukcje TUTAJ).
  2. Ugotowaną i przestudzoną komosę ryżową miksujemy na gładką masę (np. blenderem), dodajemy masło, mleko, jajka, cukier wanilinowy i mieszamy mikserem.
  3. Do ciasta dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną,sól i ponownie mieszamy do czasu połączenia wszystkich składników.
  4. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe. Smacznego :)
Uwagi:
  • Aby udekorować ciasto serduszkiem wystarczy wyciąć z papieru serce, przyłożyć je na kawałek ciasta i obsypać cukrem pudrem przez sitko, a następnie delikatnie zdjąć papierowe serduszko :)
 czekoladowe ciasto z komosy ryżowej quinoa bez mąki

CIASTO Z KOMOY RYZOWEJ QUINOA BEZ MĄKI

2 thoughts on “Ciasto z komosy ryżowej (quinoa) -bez mąki

    • Mleko dodajemy z jajkami i masłem. Całe szczęście, że ciasto wyszło tez bez mleka -to dobra informacja :) Dziękuję za komentarz z uwagą :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website