Ciasto z sercem na walentynki – bez glutenu

Zaskakujące ciasto z serduszkiem widocznym dopiero po przekrojeniu ciasta nadaje się idealnie na walentynkowy wypiek. Połączenie smaku puszystego serduszka z czekoladową otoczką podbije niejedno serce :) Ten wypiek cieszy nie tylko żołądek, ale też oko. Prace nad ciastem przebiegają w dwóch etapach, co czyni je nieco bardziej wymagającym, jednak rezultat zmagań jest warty podjętej pracy :) Polecamy Wam to ciasto na Walentynki :)

Resztki ciasta można wykorzystać w ten sposób: Bajderki bezglutenowe :)


Składniki (keksówka 9 cm x 40 cm):
Ciasto różowe:
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 18 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek (rozmiar M) -osobno żółtka i białka
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • barwnik (różowy lub czerwony)
Ciasto brązowe:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja (rozmiar M)
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniacznaej

Przygotowanie:
Ciasto różowe:
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, barwnik i dokładnie miksujemy.
  2. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta.
  3. W osobnej misce ubijamy białka z szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę, którą delikatnie, stopniowo łączymy z ciastem przy pomocy łyżki.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  5. Upieczone ciasto studzimy zupełnie, po czym wyjmujemy z formy i kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Z tych plastrów przy pomocy foremki wykrajamy serca i ustawiamy je w rzędzie w podłużnej foremce (keksówce) wyłożonej papierem do pieczenia. Zdjęcie poniżej. Plastry serduszek powinny być ciasno ułożone wzdłuż całej foremki.
Ciasto czekoladowe (brązowe):
  1. Czekoladę łamiemy i z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami, mlekiem i miksujemy dokładnie.
  3. Dodajemy przestudzoną rozpuszczona czekoladę i ponownie miksujemy do momentu aż masa będzie miała jednolitą i gładką konsystencję.
  4. Ułożone w keksówce różowe serduszka (opis wyżej) przytrzymujemy jedną ręką, a drugą ręką wylewamy przygotowane czekoladowe ciasto do keksówki. U mnie serduszko trochę się podniosło, dlatego zalecam przytrzymanie przez dłuższą chwilę wykrojonych serduszek lub poproszenie kogoś o pomoc w czasie tej operacji :)
  5. Całość pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  6. Gotowe. Smacznego serdecznego :)

ciasto z sercem na walentynki

różowe serduszka w cieście na walentynki

 

2 thoughts on “Ciasto z sercem na walentynki – bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website