Ciasto ze śliwkami gotowe w 5 minut!

To najszybsze i najprostsze ciasto jakie pojawiło się na naszym stole. A i jeszcze najtańsze! 😉 Przygotowanie ciasta trwa 5 minut, a pieczenie ok. 25 minut. Ciasto ze śliwkami zawiera naturalnie bezglutenowe mąki, które możesz jednak w razie potrzeby zastąpić mąką pszenną. W ten sposób można najpierw szybko upiec ciasto bezglutenowe dla siebie /gościa, a następnie z takich samych proporcji, ale z innej mąki upiec ciasto glutenowe dla reszty rodziny /reszty gości. Nie zajmie Ci to dużo czasu. Ciasto robi się niezwykle szybko i można to wykorzystać w takich własnie sytuacjach. Pamiętaj jednak, ze najpierw powinno się upiec ciasto bezglutenowe, aby nie zanieczyścić urządzeń lub miejsca pracy glutenem.

Śliwki z przepisu można zastąpić dowolnymi owocami. Ciasto jest dosyć słodkie więc można też odrobinę zmniejszyć ilość cukru. Ciasto znika w mgnieniu oka ze stołu :)

Jeśli nie masz czasu na skomplikowane wypieki i potrzebujesz ciasta „na już”, to musisz wypróbować ten przepis :)


Składniki (na formę 10 cm x 25 cm):
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 10-12 sztuk śliwek

Przygotowanie:
  1. Jaja miksujemy z cukrem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki (poza śliwkami) i mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy na blachę, którą wcześniej należy wysmarować tłuszczem (np. masłem) i posypać mąką ziemniaczaną.
  4. Na wierzchu układamy przekrojone na pół śliwki (bez pestek).
  5. Pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
  7. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe ciasto ze śliwkami gotowe w 5 minut

szybkie ciasto bez glutenu ze śliwkami

14 thoughts on “Ciasto ze śliwkami gotowe w 5 minut!

  1. Właśnie sobie jem, jeszcze lekko ciepłe… pyszne, puszyste, delikatne, idealne. Myślę, że nikt nie pozna, że to ciasto bezglutenowe. Od razu zapisuję sobie przepis do przepiśnika :) Dzięki! :*

  2. Czy myślicie, że jogurt w tym przepisie można czymś zastąpić? u mnie musi być i bg, i bezmlecznie…

  3. Super przepis, moje pierwsze bezglutenowe ciasto! Śliwki zastąpiłam jeżynami i wyszło wyśmienite! Dziekuje za inspirację.

  4. Właśnie wyjęłam z piekarnika – to moje pierwsze podejście do ciasta bezglutenowego, ale wygląda (i pachnie – dodałam odrobinę cynamonu!) na udane! Mam nadzieję, że moi bezglutenowi goście urodzinowi będą zadowoleni :)

    • Gdy mamy zadowolić tez gości zawsze poprzeczka wędruje o wiele wyżej – mam nadzieję, że będzie smakować wszystkim :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website