Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna. Gdy wykorzystamy do jej wykonania składników jeszcze nie zmielonych zapach będzie wręcz obłędny, a także zapewnimy sobie jej stuprocentową bezglutenowość.

Natomiast aby wykonać ją w sposób szybki i prosty najlepiej użyć wszystkich przypraw w postaci zmielonej. My tym razem wykorzystaliśmy zmielony cynamon, imbir, gałkę muszkatałową, a ziele angielskie i goździki rozdrobniliśmy sami. Użycie tej domowej przyprawy nadaje niezwykły zapach nie tylko powstałym wypiekom, ale też rozprzestrzenia się na cały dom. Dlatego u nas czuć już święta :)


Składniki:
  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej mielonej
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego

Przygotowanie:
  1. Jeśli posiadamy wszystkie przyprawy w postaci zmielonej wystarczy je wymieszać i przesypać do szczelnego pojemnika.
  2. Przyprawy, które chcemy dopiero zmielić powinny być suche.  Po zmieleniu każdej z przypraw dobrze jest przesiać je przez sitko, aby oddzielić większe grudki, które nie powinny trafić do przyprawy (a końcowo do ciasta). Te większe drobiny przypraw można jeszcze raz zmielić, aby uległy rozdrobnieniu.
  3. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku (słoiku, plastikowym pudełeczku).

domowa przyprawa do piernika bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website