Domowe lody z owoców leśnych

Lody z owoców leśnych są lekkie, smaczne, odrobinę kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Można pokusić się o stwierdzenie, że są one trochę zdrowsze, a na pewno mniej kaloryczne niż standardowe lody na bazie śmietanki :) Te (może nie dietetyczne lody) są z  pewnością świetnym pomysłem na ekspresowy deser w ciepłe dni, a już zupełnie wspaniałym pomysłem na pożegnanie wakacji 😉 U nas niezjedzony nadmiar lodów wkładamy do lodówki i zjadamy potem w postaci jogurtu owocowego – miks z owoców leśnych nadal jest przepyszny :)


Składniki:
  • 200 g owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód)
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 20 g cukru pudru (lub miodu, syropu klonowego)

Przygotowanie:
  1.  Zamrożone owoce leśne miksujemy na gładką masę w robocie kuchennym /mocnym blenderze. Owoce powinny być zamrożone tak, by każdy owoc był „luzem”, czyli nie posklejane w jedną bryłę. Taki sposób mrożenia owoców ułatwia ich późniejsze miksowanie/rozdrabnianie.
  2. Dodajemy jogurt grecki, cukier puder i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.
  3. Lody podajemy natychmiast po zrobieniu, nie mrozimy ponownie. Podać możemy z bitą śmietaną lub udekorować mrożonymi owocami i miętą.
  4. Gotowe. Smacznego :)

lekkie lody z owoców leśnych z jogurtem bez glutenu

domowe lody owocowe z owoców lesnych i jogurtu greckiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website