Domowe sezamki bez glutenu, wegańskie

Domowe sezamki to smakołyk, który możemy wykonać szybko i bez pieczenia. Najtrudniejszym etapem jest uzyskanie odpowiedniego karmelu, jednak metodą prób i błędów, a także przewertowania informacji w internecie udało nam się uzyskać idealny karmel i idealne sezamki. Zdobytą wiedzę na ten temat opisujemy w wskazówkach poniżej przepisu. Domowe sezamki są pozbawione konserwantów, barwników i całkowicie pozbawione glutenu :) Aby sezamki uzyskały swój kształt niezbędne jest rozwałkowane masy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dlatego koniecznie zaopatrzcie się też w papier i wałek (u nas ze względu na tymczasowy brak wałka wykorzystaliśmy duży słoik).


Składniki (na ok. 20 niewielkich sezamków) :
  • 170 g sezamu
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • koniecznie: papier do pieczenia, wałek, nożyk

Przygotowanie:
  1. Na stole przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia, wałek, nożyk.
  2. Sezam podgrzewamy na patelni ok. 2 minuty, mieszając co jakiś czas. Sezam powinien się lekko zarumienić, nie spalić.
  3. Do garnka wsypujemy równomiernie cukier, zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 8-9 minut. Nie mieszamy. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić i powstać z niego złocisty karmel. Karmel nie powinien zbrązowieć, bo wtedy będzie gorzki. Odpowiednia obserwacja karmelu jest kluczowa.
  4. Gotowy karmel zdejmujemy z gazu, dodajemy sezam, mieszamy i jeszcze ciepłą masę przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkujemy na grubość 0,5 cm.
  5. Niemal od razu próbujemy delikatnie ściągnąć górny arkusz. Jeśli jeszcze się klei do rozwałkowanej masy czekamy kilka sekund i znów próbujemy odkleić.
  6. Po zdjęciu papieru kroimy masę na prostokąty. Odklejamy od dolnego papieru i przekładamy na talerz do wystygnięcia.
  7. Gotowe. smacznego :)
Wskazówki:
  • Karmelizacja cukru powinna odbywać się w garnku dostosowanym do ilości cukru (nie za dużym, nie za małym). Na podaną ilość wystarczy garnek 1,5 l.
  • Uważaj by ogień pod garnkiem nie był za mały (cukier nie ulegnie karmelizacji, a powstanie skorupa cukrowa).
  • Uważaj by ogień pod garnkiem nie był za duży.
  • Obserwuj karmelizację cukru i jeśli zauważysz, że zaczyna za bardzo brązowieć zdejmij go odrazu.
  • Nie próbuj karmelu, jest niesamowicie gorący!
  • Najlepiej karmelizować cukier w garnku o jasnym wnętrzu, ponieważ można dzięki temu ocenić jego zmianę koloru.
  • Po połączeniu sezamu i karmelu wszystkie czynności powinny przebiegać w miarę sprawnie i szybko, ponieważ masa szybko tężeje, po czym nie nadaje się już do formowania i krojenia batoników.

 

domowe sezamki bez glutenu bez pieczenia

domowe sezamki bez pieczenia bez konserwantów bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website