Domowe wafelki kakaowe – andrut bez glutenu, bez jajek

Domowe wafelki to przysmak w niejednym domu. Są to niewątpliwie smaki dzieciństwa wielu dorosłych. Warto wykonać ten przepis jeszcze raz i pokazać ten sekretny smakołyk następnemu pokoleniu. Przepis jest prosty, a czas wykonania krótki. W naszym przepisie bazowaliśmy na bezglutenowych wafelkach i dlatego całość znów jest bez glutenu, a także bez jajek. Za sprawą użycia mleka w proszku masa jest bardzo gęsta i nie rozmacza wafli.

To deser bez pieczenia i bez miksera!

Czy w Waszym domu też robiło się „andruta”? :)


Składniki:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 wafli bezglutenowych o wymiarach 29 cm x 15cm
Przygotowanie
  1. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, mieszając je z cukrem pudrem, kakao i przegotowaną wodą. Nie dopuszczamy do zagotowania.
  2. W czasie podgrzewania mieszamy, aby masa się nie przypaliła.
  3. Gotową, gładką masę zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
  4. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy rózgą /mikserem.
  5. Jeśli masa będzie za rzadka – dodajemy więcej mleka w proszku. Masa ma być gęsta i z trudnością spływać z łyżki.
  6. Łyżką nakładamy masę na andruty (po 2 łyżki na jedną warstwę) i rozsmarowujemy dużym nożem i przykrywamy kolejną warstwą andruta. Czynność powtarzamy 5 -krotnie.
  7. Wafelka przykładamy gruba książką i odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.
  8. Kroimy na mniejsze wafelki po ok. 1,5 godzinie.
  9. Gotowe. Smacznego :)

domowe wafelki kakaowe andrut bez glutenu

wafelki bezglutenowe andrut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website