Domowy budyń bezglutenowy

Pozbawiony konserwantów, barwników, mnogości sztucznych substancji? Tak, to domowy budyń! Alternatywa dla budyniu z torebki.

Przygotowanie samodzielnie budyniu to także sposób na braki w spiżarce, gdy budyniu trzeba „na już”. Użycie własnych produktów daje nam pewność, że budyń jest w 100% bezglutenowy. Podany poniżej przepis skutkuje przygotowaniem pysznego, słodziutkiego budyniu śmietankowego idealnego do masy tortowej. Dodanie do poniższych składników cukru waniliowego poskutkuje otrzymaniem domowego budyniu waniliowego. Ja przygotowany tak wyrób użyję do wykonania ciasta na nadchodzące święta :) A Wy jak zużytkujecie swój budyń?

 


Składniki:

  • 4 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 2,5 szklanki mleka


Przygotowanie:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem.

  2. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz 1 szklankę mleka i miksujemy.

  3. W garnku doprowadzamy do wrzenia pozostałe 1,5 szklanki mleka.

  4. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowana masę. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając (ok. 3-5 minut). Uwaga aby nie przypalić budyniu! Aby temu zapobiec konieczne jest zmniejszenie ognia pod garnkiem oraz mieszanie gotującej się masy.

  5. Gotowe!

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website