Jagodowe ciastka z kleiku ryżowego

Tym razem zrobiliśmy bardzo popularne i smaczne ciastka z kleiku ryżowego z dodatkiem jagód. Potrzebny w tym przepisie kleik ryżowy, to najzwyklejszy kleik przeznaczony dla najmniejszych dzieci np. firmy Nestle lub Bobovita. Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Można je upiec bez żadnego dodatku lub nałożyć do małego wgłębienia jagody / inne owoce / dżem :)


Składniki:
  • 160 g kleiku ryżowego
  • 200 g masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jagód

Przygotowanie:
  1. Kleik ryżowy, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszamy. Dodajemy jaja i posiekane masło. Wyrabiamy lepkie, zwarte ciasto.
  2. Z ciasta odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je delikatnie dłońmi. Takie ciasteczka możemy już wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub zrobić wgłębienie palcem i nałożyć kilka jagód.
  3. Ciasteczka układamy w niewielkiej odległości od siebie. Podczas pieczenia trochę urosną.
  4. Ciastka z kleiku ryżowego pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe. Smacznego :)
  6. ciastka kleiku ryżowego z jagodami bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website