Klasyczna szarlotka bezglutenowa na święta

W ostatnim czasie pozwoliliśmy sobie na trochę wspomnień. Wśród faworytów przepisów z dawnych (pszennych) lat znajduje się szarlotka. Taka klasyczna szarlotka marzyła się nam już od dawna. Dlatego po pysznej  szarlotce owsianej i aromatycznej szarlotce gryczanej z budyniem przyszedł czas na zwykłą, prostą szarlotkę, której receptura pochodzi z notesu babci. Powieliliśmy wszystkie składniki, jedynie mąkę pszenną zastąpiliśmy uniwersalną mąką bezglutenową. Proporcje składników są nieco zmodyfikowane. Zamierzony efekt został osiągnięty. Klasyczna szarlotka bezglutenowa smakuje jak „u mamy” :) Czy poszukujecie takich klasycznych smaków w te święta? U nas z pewnością ta szarlotka bezglutenowa zagości na świątecznym stole :)


Składniki:
Ciasto
  • 3,5 szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 białko jaja kurzego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy (można też użyć gotowych jabłek ze słoika, na które przepis jest tutaj: Jabłka na zimę – nie trzeba ich już podgotowywać):
  • 1,4 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i podgotowujemy na średnim ogniu około 12-15 minut bez przykrycia. W tym czasie jabłka lekko zmiękną, nadmiar soku powinien wyparować. Co kilka minut kontrolujemy stan jabłek i mieszamy je. Gdy ogień będzie zbyt duży jabłka mogą się przypalić. Gotowy mus mieszamy z cynamonem i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli uprzednio posmarujemy blachę odrobiną masła, to papier będzie lepiej przywierał do blachy.
  3. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli uznasz, ze jest zbyt lepkie, możesz dodać 1-2 łyżki mąki.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna część powinna stanowić 2/3 ciasta, a druga pozostałe 1/3. Formujemy z nich dwie kulki.
  5. Jedną część ciasta (tę większą -stanowiącą 2/3 całości) rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością dowolnej mąki bezglutenowej. Następnie delikatnie podważamy rękami i przenosimy na dłoniach na blachę. Ciastem można też wylepić formę bez wałkowania -odrywając kawałki ciasta i wykładając nim blachę przy pomocy dłoni.
  6. Białko roztrzepujemy widelcem, a następnie pokrywamy nim powierzchnię ciasta.
  7. Na rozwałkowane i pokryte białkiem ciasto dajemy mus jabłkowy. Na powierzchnię musu nakładamy rozwałkowaną drugą cześć ciasta.
  8. Szarlotka bezglutenowa powinna się piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Upieczoną szarlotkę zostawiamy do wystudzenia. Można ją posypać cukrem pudrem. U nas było już wystarczająco słodko i pominęliśmy cukier puder.
  10. Gotowe. Smacznego :)

 

klasyczna szarlotka bezglutenowa

One thought on “Klasyczna szarlotka bezglutenowa na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website