Kokosowe kuleczki bez glutenu, bez pieczenia, bez jajek

Szybkie kokosowe kuleczki, które nie wymagają pieczenia, czasochłonnych przygotowań czy zasobnego portfela. Kuleczki są bez glutenu, bez pieczenia, bez jajek, a co więcej wykonuje się je bez kłopotu :)


Składniki:
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 100 g kostki miękkiego masła
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie 16 g cukru wanilnowego
  • do dekoracji biała czekolada lub wiórk kokosowe

Przygotowanie:
  1.  Rozpoczynamy od  rozpuszczenia  na patelni 40 g masła, po czym wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy je, aż będą w kolorze złotym. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  2. Pozostałą część masła (60 g) ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym do czasu aż masa będzie pulchna.
  3. Do utartego masła dodajemy stopniowo usmażone wiórki i mieszamy.
  4. Do kokosowej masy dodajemy mleko w proszku i zagniatamy rękami.
  5. Z dużej kuli ciasta formujemy małe kuleczki. Jeśli kuleczki kleją się do rąk, dodajemy więcej mleka w proszku.
  6. Tak uformowane kuleczki dekorujemy wiórkami kokosowymi lub roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
  7. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Przechowujemy w lodówce.
  8. Gotowe. Smacznego :)

kokosowe kuleczki bez glutenu bez pieczenia bez jajek

 

Pralinki, trufelki, czekoladki...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website