Kolorowa babka z galaretek

Uwielbiamy robić pyszności, które nie wymagają pieczenia. Kolorowa babka z galaretek należy do faworytów z tej kategorii wśród dzieci. Przyciąga małe rączki swoim kolorem i smakiem. Jest fajnym deserem na urodziny dziecka, bo nie potrzeba skomplikowanej procedury wkładania porcji na talerzyk i jedzenia łyżeczką. Wystarczy wziąć do rączki i zjeść jak żelka. Jeśli podajesz babkę z galaretek dorosłym, to koniecznie wyłóż jej kawałki na biały talerzyk, który podkreśla tęczowe kolory deseru. Kolory (i smaki) galaretek możesz dobierać dowolnie :)


Składniki:
  • 1 galaretka cytrynowa (żółta)
  • 1 galaretka pomarańczowa (pomarańczowa)
  • 1 galaretka truskawkowa (czerwona)
  • 2 galaretki agrestowe (zielone)
  • gorąca, przegotowana woda

Przygotowanie:
  1. Formę na babkę wykładamy dokładnie folią spożywczą.
  2. Najpierw rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 210 ml gorącej wody. Galaretkę należy dokładnie wymieszać. Zostawiamy ją do czasu przestudzenia i gdy osiągnie temperaturę pokojową przelewamy do formy. Wtedy zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Można przyśpieszyć ten proces poprzez włożenie formy z galaretką do lodówki.
  3. Gdy pierwsza galaretka się zetnie podobny proces wykonujemy z każdą kolejną. Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę w 210 ml gorącej wody i już przestudzoną (do temperatury pokojowej ) wylewamy do formy na żółtą galaretkę po czym schładzamy do całkowitego zastygnięcia. Powtarzamy czynności z truskawkową galaretką oraz agrestowymi. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 420 ml wody, ponieważ używamy dwóch sztuk.
  4. Dobrze schłodzoną i całkowicie zastygniętą kolorową babkę przykrywamy deską i odwracamy do góry dnem. Ciasto z galaretek powinno się wysunąć z formy. Delikatnie zdejmujemy pokrywającą je folię spożywczą.
  5. Babkę z galaretek przechowujemy w lodówce.
  6. Gotowe. Smacznego :)

kolorowa babka z galaretek bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website