Miękkie pierniczki na choinkę (bez glutenu)

Pierniczki to dla nas jeden z symboli świąt, dlatego nie może ich zabraknąć również w tym roku. Te miękkie pierniczki nadają się nie tylko do zjedzenia, ale też do dekoracji choinki. Możecie je śmiało upiec w dniu ubierania choinki lub wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Natomiast dekoracja świątecznych pierniczków lukrem to wyzwanie dla małych i dużych. W trakcie tego zadania mogą powstać małe arcydzieła lub ekstrawaganckie wzory. Nie bójmy się dekorować pierniczków całą rodziną. To świetna zabawa i integracja dzieci z rodzicami :)


Składniki:
  • 0,5 kg uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 2/3 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 65 g masła
  • 5 -6 łyżeczek przyprawy do piernika (bezglutenowej lub z TEGO przepisu, ilość przyprawy należy dostosować do swoich preferencji)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  1. Miód  i masło podgrzewamy w garnku do czasu rozpuszczenia się masła, po czym je studzimy.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i mieszamy. Dodajemy jajka i przestudzony miód. Zagniatamy ciasto.
  3. Ciasto jest zwarte, dobrze się klei.
  4. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie powinno ono stwardnieć odrobinę, tak aby możliwe było jego wałkowanie. W przypadku gdyby ciasto było zbyt miękkie należy wydłużyć czas chłodzenia.
  5. Ciasto wałkujemy podsypując je odrobiną dowolnej mąki bezglutenowej, aby nie przyklejało się do stolnicy. Im cieńsze będzie ciasto tym pierniczki będą bardziej kruche.
  6. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie zapomnijcie zachować co najmniej 1 cm odstępu, ponieważ pierniczki zwiększą swoją objętość.
  7. Pierniczki pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Uwagi:
  • Aby powiesić pierniczki na choince należy w surowe jeszcze pierniczki wbić patyczek (np. kawałek zapałki bez siarki). W ten sposób w pierniczkach powstanie dziurka. Patyczki usuwamy niezwłocznie po upieczeniu pierniczków.
  • Pierniczki można dekorować lukrem.  Skład lukru: 1 białko, 1,5-2 szklanki cukru pudru (w zależności od wielkości białka). Wykonanie: Białko i cukier puder ubijamy na jednolitą masę, która nie jest sztywna lecz bardzo gęsta. Lukier wkładamy do szprycy lub woreczka z dziurką i dekorujemy. Lukier zasycha na pierniczkach i gotowe :)

miękkie pierniczki na choinkę

świąteczne pierniczki bez glutenu dekorowane lukrem

Dobrze wypieczone święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website