Paleo brownie z cukinii

Paleo brownie z cukinii jest bez mąki, bez mleka, bez cukru. Natomiast posiada wspaniałą cukinię, wyrafinowany smak i prostą elegancję. Z pewnością mogę powiedzieć, ze jest to ciasto z klasą 😉 Brownie cukiniowe jest miękkie, wilgotne i umiarkowanie słodkie. Jeśli już przetestowaliście zupę krem z cukinii i placuszki z cukinii, to właśnie przyszedł czas na ciasto z cukinii :)


Składniki (blacha 20 cm x 20 cm):

  • 450 g cukinii (po odsączeniu wody to ok. 250 g)

  • 4 jaja (rozmiar L)

  • 1 duży banan (ok. 80 g)

  • 70 g oleju kokosowego

  • 50 g kakao

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżki miodu (lub syropu klonowego)

Przygotowanie:

  1. Cukinię trzemy na tarce o małych oczkach (boczna część tarki), przekładamy na sitko i zostawiamy na 40 minut. Po tym czasie odciskamy rękami cukinię z pozostałej wody.

  2. Rozgniatamy banana na mus.

  3. Olej kokosowy podgrzewamy odrobinę aby miał płynną konsystencję.

  4. Wszystkie składniki tj. odciśniętą cukinię, rozgniecionego banana, płynny olej kokosowy, jaja, kakao, miód i sodę oczyszczoną miksujemy do połączenia składników.

  5. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Paelo brownie z cukinii pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

  7. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone (ciasto nie powinno oblepić patyczka) i zostawiamy do wystudzenia.

  8. Gotowe. Smacznego :)

paleo brownie z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website