Piernik ryżowy

Nasz bezglutenowy piernik powstał na bazie mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Zawitał na naszym stole dzięki przepisowi z czasopisma dla osób na diecie bezglutenowej. W podstawowym przepisie dokonaliśmy jednak „ulepszeń”, w wyniku których do wykonania piernika wymagane są jedynie naturalnie bezglutenowe mąki bez gotowych mieszanek. Piernik jest prosty do zrobienia i smakuje świetnie z poranną kawą i wieczornym mlekiem :) Piernik nie musi „leżakować” i zaraz po upieczeniu jest gotowy do jedzenia :)


Składniki (na 2 keksówki):
  • 2 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jaja (rozmiar L, białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g przyprawy do piernika (bezglutenowej lub z TEGO przepisu)
Do przełożenia:
  • słoik powideł śliwkowych
Na polewę:
  • 50 g czekolady gorzkiej (bezglutenowej)
  • 50 g czekolady mlecznej (bezglutenowej)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika.
  2. Do garnka wkładamy mleko, masło, cukier, cukier wanilinowy, miód, powidła śliwkowe i doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich składników i ich zagotowania. Następnie mieszaninę przestudzamy.
  3. Do ostudzonej mieszaniny dodajemy na zmianę jajka i  mąki z dodatkami. Mąki dodajemy po łyżce, po uprzednim rozmieszaniu wcześniej dodanej porcji.
  4. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, po czym wymieszać delikatnie łyżką z masą piernikową.
  5. Ciasto przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Pierniki pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (grzałka góra i dół + termoobieg). Suchym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone.
  7. Przestudzone pierniki przekrajamy wzdłuż i przekładamy powidłami śliwkowymi.
  8. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z masłem, po czym dekorujemy pierniki.

bezglutenowy piernik ryżowy

Dobrze wypieczone święta

2 thoughts on “Piernik ryżowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website