Prosta szarlotka bezglutenowa

Widząc tanie, polskie jabłka nie sposób oprzeć się pokusie, by je kupić i coś z nich przyrządzić. Dzisiaj stanęło na szarlotce :) To bezglutenowe ciasto z jabłkami jest proste i pyszne. Podczas wyrabiania ciasto jest elastyczne, a po schłodzeniu dobrze się rozwałkowuje. Szarlotka bezglutenowa charakteryzuje się swoją kruchością i delikatnością. Duża ilość musu jabłkowego nadaje ciastu pożądanej wilgoci. Ta prosta szarlotka z pewnością jest królową jesiennych wypieków :)


Składniki (na formę 20 cm x 25 cm):
Ciasto:
  • 1 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajo (rozmiar L)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna część powinna stanowić 2/3 ciasta, a druga pozostałe 1/3. Formujemy z nich dwie kulki i owijamy folią spożywczą. Władamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy łyżkę cukru i podgotowujemy na średnim ogniu około 12-15 minut bez przykrycia. W tym czasie jabłka lekko zmiękną, nadmiar soku powinien wyparować. Co kilka minut kontrolujemy stan jabłek i mieszamy je. Gdy ogień będzie zbyt duży jabłka mogą się przypalić. Gotowy mus mieszamy z cynamonem i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli uprzednio posmarujemy blachę odrobiną masła, to papier będzie lepiej przywierał do blachy.
  5. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki (większą kulkę, która stanowiła 2/3 ciasta) i rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki kukurydzianej. Następnie delikatnie podważamy rękami i przenosimy na dłoniach na blachę. Ciastem można też wylepić formę bez wałkowania -odrywając kawałki ciasta i wykładając nim blachę przy pomocy dłoni.
  6. Na rozwałkowane ciasto dajemy mus jabłkowy.
  7. Następnie wyjmujemy pozostałą część ciasta (mniejszą kulkę, która stanowiła 1/3 ciasta) i układamy na powierzchni musu jabłkowego. Można to zrobić na trzy sposoby. Pierwszy: trzemy ciasto na tarce o dużych oczkach, tak aby ciasto spadało od razu na powierzchnię musu jabłkowego. Jeśli wybieramy ten sposób, to warto tą cześć ciasta włożyć na ostatnie 30-40 minut schładzania do zamrażarki. Wtedy kulka będzie twardsza i łatwiej będzie się tarła. Jest to według nas najprostszy sposób. Drugi: z schłodzonego ciasta odrywamy niewielkie kulki, spłaszczamy w dłoniach i wykładamy na mus jabłkowy. Trzeci: ciasto rozwałkowujemy i układamy na musie.
  8. Szarlotka bezglutenowa powinna się piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Upieczoną szarlotkę zostawiamy do wystudzenia i następnie posypujemy cukrem pudrem.
  10. Gotowe. Smacznego :)

prosta szarlotka bezglutenowa z mąki owsianej

4 thoughts on “Prosta szarlotka bezglutenowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website