Prosty jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia

Ciasto jogurtowe jest fajną propozycją na upalne, wakacyjne dni gdy nie mamy ochoty włączać piekarnika, a coś słodkiego chętnie byśmy zjedli. Jogurtowiec z owocami jest ciastem niezwykle prostym. Do jego wykonania nie trzeba posiadać piekarnika, a także nie trzeba mieć miksera – wystarczy rózga, którą solidnie wymieszamy wszystkie składniki. Jest to kolejne „niewymagające ciasto” 😉 Z swojej natury jest ciastem bez mąki, a co za tym idzie jest deserem bez glutenu. Składniki kupimy w każdym osiedlowym sklepie, co jest niezwykłą zaletą podczas bezglutenowego gotowania :) Deser przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, które w smacznej prostocie zawsze świetnie się odnajdują.  Czy jest możliwe by nie polubiły ciasta z jogurtem i galaretką? Chyba nie 😉


Składniki:
Masa jogurtowa:
  • 450 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 150 g dżemu truskawkowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Masa truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
  1. Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
  2. Truskawki na masę truskawkową rozgniatamy widelcem (lub miksujemy blenderem), dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy w garnku. Truskawki gotujemy 5 minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Jeśli nie rozmieszamy galaretki, to masa truskawkowa się nie zetnie, dlatego należy na to zwrócić uwagę.
  3. Masę truskawkową studzimy. Aby przyśpieszyć ten proces przelewamy ją do miski, którą z kolei wkładamy do garnka z zimną wodą. Przestudzoną masę (ale jeszcze nie ściętą) przelewamy do foremki wyłożonej folią. Następnie wkładamy do lodówki, gdzie powinna dosyć szybko stężeć (do 30 minut).
  4. Teraz przygotowujemy masę jogurtową.
  5. Żelatynę wsypujemy do 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  6. Jogurt grecki, dżem truskawkowy i cukier puder mieszamy dokładnie.
  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, a następnie przelewamy do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, tak aby żelatyna była dobrze wymieszana z masą jogurtową.
  8. Masę jogurtową wylewamy na masę truskawkową i ponownie wkładamy foremkę do lodówki na najmniej 4 godziny. Ciasto z jogurtem musi całkowicie stężeć w lodówce.
  9. Gotowy jogurtowiec z truskawkami przykrywamy deską i odwracamy do góry dnem. Ciasto powinna wysunąć się z blachy, którą zdejmujemy z ciasta. Zdejmujemy również delikatnie folię spożywczą.
  10. Ciasto przechowujemy w lodówce.
  11. Gotowe. Smacznego :)

prosty jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia bez glutenu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website