Puree z dyni – mus dyniowy

Jak zrobić mus dyniowy? Odpowiedź jest prosta, a przepis banalny w wykonaniu. Niezbędnym składnikiem jest jedynie dynia :) Po przetworzeniu może być natomiast bazą wielu dań o smaku dyniowym tj. zupy, ciasta, babeczki, racuchy, koktajle i wiele innych, które przyjdą Ci do głowy :) Jeśli lubisz delikatność i uniwersalność tego warzywa przepis na dyniowe puree będzie dla Ciebie niezbędny.


Składniki:

  • dynia

Przygotowanie:

  1. Z dyni usuwamy nasiona (które możemy wysuszyć według tych wskazówek: Suszone pestki dyni).
  2. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy skórką do dołu na blaszce do pieczenia.
  3. Dynię pieczemy ok. 40 min – 50 w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Upieczony miąższ z dyni oddzielamy od skórki i dokładnie miksujemy blenderem.
  5. Mus jest gotowy!

Smacznego :)

puree z dyni mus dyniowy przepis

pieczona dynia mus puree

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website