Puszysty biszkopt bezglutenowy

Ten biszkopt bezglutenowy w pełni składa się z naturalnie bezglutenowych mąk. Powstały na tej bazie wypiek jest puszysty i delikatny. Lekko nasączony (np. wodą z sokiem z cytryny) nadaje się na spód do ciast i tortów :)


Składniki (na dużą tortownice):
  • 4 duże jaja
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich proszek do pieczenia.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 3-4 minuty).
  4. Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 1-2 minuty.
  5. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aby żółtka dobrze się połączyły z białkami (około 1 minuty).
  6. Stopniowo przesiewamy mąki prosto do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
  7. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe. Smacznego :)

biszkopt bezglutenowy

2 thoughts on “Puszysty biszkopt bezglutenowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website