Seromak bez spodu z gotowej masy makowej

Seromak bez spodu to ciasto, które zawładnęło nami w minione święta. Używając gotowej masy makowej czas przygotowania sernika z makiem skraca się znacząco. Pominięcie w przepisie pszennego spodu ciasta sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. Nie potrzebujemy specjalnie bezglutenowych mąk. Jest więc prosto i smacznie :)


Składniki (na blachę 25 cm x 35 cm):
Ciasto makowe
  • 850 g masy makowej bezglutenowej (np. Helio)
  • 3 jaja
  • 2 budynie śmietankowe
Masa serowa
  • 1 kg tłustego sera zmielonego dwa razy
  • 5 dużych jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Polewa
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Składniki na ciasto makowe łączymy i dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto wylewamy na blachę.
  3. Przygotowujemy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy etapami zmielony ser i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na końcu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją łyżką do masy serowej. Ubite białka dodajemy stopniowo i całą masę mieszamy łyżką. Tak przygotowaną część serową wylewamy na makowy spód.
  4. Całość pieczemy w piekarniku przez 70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  5. Upieczony seromak odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
  6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z masłem i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
  7. Gotowe. Smacznego :)

seromak bez spodu z gotowej masy makowej bezglutenowy na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website