DIETA BEZGLUTENOWA – CO TO JEST

DIETA BEZGLUTENOWA – to specjalna dieta, której główną i właściwie jedyną zasadą jest wykluczenie z posiłków glutenu.

Gluten to mieszanina białek roślinnych (zawierających duże stężenie proliny i kwasu glutaminowego), występujących w ziarnach niektórych zbóż – szczególnie pszenicy (białko – gliandyna), życie (białko sekalina), jęczmienia (hordeina). Lista zbóż, w których znajduje się gluten znajduje się na stronie PRODUKTY ZABRONIONE I DOZWOLONE. Zachęcam do zapoznania się z szczegółowym spisem zbóż glutenowych i bezglutenowych.

Gluten często stanowi dodatek do wielu przetworzonych produktów, dlatego warto również zapoznać się z TABELĄ PRODUKTÓW GLUTENOWYCH I BEZGLUTENOWYCH.

Dieta bezglutenowa jest przeznaczona głównie dla osób z celiakią lub alergią na gluten, lecz ze względu na swoje właściwości staje się coraz popularniejsza w gronie osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Dieta bezglutenowa nie jest jednak dietą odchudzającą. Kaloryczność wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych jest zbliżona do tradycyjnych.

Gluten  dzięki swoim właściwościom gluten  tworzy z wodą strukturę przestrzenną i nadaje produktom zwartą i ciągliwą konsystencję.

Gluten nie ulega rozkładowi/ rozpadowi pod wpływem wysokich temperatur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website