Gość na diecie bezglutenowej

Coraz częściej spotykamy osoby, które stosują różnorodne diety. Jedne z nich mają służyć zachowaniu idealnej sylwetki, inne zachowaniu zdrowia.  Osoby będące na diecie bezglutenowej z powodu zdiagnozowanej choroby nie kierują się w swoim żywieniu zachciankami. Zasady diety eliminującej gluten w tych wypadkach są restrykcyjne, a ich nieprzestrzeganie skutkuje konsekwencjami zdrowotnymi. O tych informacjach należy pamiętać przyjmując gościa na diecie bezglutenowej.

Aby rozwiązać dylemat dotyczący tego, co można podać gościowi na diecie zachęcam do zapoznania się z stronami:

Produkty DOZWOLONE I ZABRONIONE

TABELA PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH I GLUTENOWYCH 

Wskazówki:

1. Najlepiej jest używać produktów możliwie NIEPRZETWORZONYCH, gdyż w ich przypadku nie musimy sprawdzać składu pod kątem zawartości glutenu. Bez obaw możemy użyć świeże lub mrożone, nie panierowane mięso i ryby, wszystkie świeże lub mrożone warzywa i owoce, ziemniaki, jajka, mleko

2. Gdy nie mamy pewności czy dany produkt może być przez nas użyty, spytajmy po prostu osobę przez nas zaproszoną lub nie używajmy tego produktu.

3. Pamiętajmy, że nawet niewielkie ilości glutenu, np. okruchy ciasta, chleba, nitka makaronu glutenowego również są szkodliwe.

4. Podczas przygotowywania posiłku glutenowego i bezglutenowego używajmy osobnych sztućców, talerzy misek (nie mieszamy sosu bezglutenowego łyżką, którą wcześniej mieszaliśmy sos glutenowy).

5. Najlepiej przyrządzić bezglutenowy posiłek dla wszystkich gości, niż przygotowywać dwie wersje każdej potrawy.

6. Większość standardowych przepisów da się zmodyfikować do diety bezglutenowej, jednak trzeba zachować ostrożność podczas ich przygotowywania oraz podawania.


Jadłospis dla gościa przebywającego u Nas (nie tylko na jeden posiłek) można skomponować przy użyciu przepisów znajdujących się na stronie głównej proste-danie.pl

Naciśnij interesujące Cię danie i przejdź do strony z przepisem :)

Bezglutenowe śniadanie :

Bezglutenowy obiad:

Deser:

Kolacja:

Przykładowy jadłospis*:

  • Śniadanie:

-„ kasza jaglana z orzechami i jabłkiem „

-müsli (bez płatków owsianych)

-„ kanapki z chleba bezglutenowego, masło greków, pasta z czerwonej soczewicy „

-maca ryżowa, wafle ryżowe, pasta z serka tofu, sałata, pomidor, ogórek kiszony

  • Drugie śniadanie:

-„ owoce dowolne „

-przecier, mus, sok owocowo-warzywny „

-sałatka warzywna z dowolnych warzyw, wafle ryżowe

  • Obiad

-zupa „ pieczarkowa „

-krupnik z kaszy jaglanej „

-krem z brokułów „

-warzywna z kaszą kukurydzianą

  • Drugie danie „

-udziec z indyka duszony w warzywach,

-kasza gryczana i „ ryba pieczona w piekarniku,

-surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret „(uwaga na gotowe sosy)

-gulasz z soczewicy, kluski ziemniaczane, surówka wielowarzywna z sosem winegret „„(uwaga na gotowe sosy)

-udziec kurczaka pieczony w piekarniku, ryż z zielonym sosem„ (uwaga na gotowe sosy)

  • Deser „

– „ galaretka „

-sałatka owocowa z dowolnych owoców „

-makowiec bez ciasta

-gotowe ciasteczka i inne słodycze ze znakiem przekreślonego kłosa (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)

  • Kolacja „

-leczo „

-pizza ziemniaczana „

-warzywa z kaszą gryczaną „

-zapiekanka z marchwi i słonecznika

*przykładowy jadłospis pochodzi z strony internetowej Medycyny Praktycznej znajdującej się pod adresem: http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=69827


Alkohol:

Dozwolony: wino, cydr, szampan, wódka (wg badań również bezpieczna)

 Zakazane: piwo, whisky,burbon

 


 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website