Produkty dozwolone i zabronione na diecie bezglutenowej

PRODUKTY DOZWOLONE

Istnieje grupa produktów naturalnie bezglutenowych, które warto poznać. Są to:

  • kukurydza,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • soja,
  • proso,
  • gryka,
  • tapioka,
  • amarantus,
  • maniok,
  • soczewica,
  • fasola,
  • sago,
  • sorgo,
  • orzechy,
  • mięso,
  • owoce i warzywa

Według ustaleń FAO/WHO jeżeli w przetworzonym produkcie zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg\kg) to również zalicza się je do bezglutenowych i oznacza międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

 

PRODUKTY ZABRONIONE

Na diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie zbóż tj.:

  • pszenica (także orkisz),
  • jęczmień,
  • żyto,
  • zwykły owies (owies ten jest silnie zanieczyszczony glutenem),
  • wszystkie produkty z dodatkiem powyższych zbóż

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website