Bezglutenowe pączki pieczone z bitą śmietaną

W tym roku tłusty czwartek zmienił się u nas na tłusty weekend 😉 Powstało kilka blach różnych pączków. Wśród nich znalazły się również bezglutenowe pączki pieczone. Jest to odrobinę zdrowsza wersja tradycyjnych pączków. Nie smaży się ich na tłuszczu, a piecze w piekarniku. Można je nadziewać marmoladą/dżemem lub podawać z dodatkiem pysznej bitej śmietany. W tym roku postawiliśmy przede wszystkim na bezglutenowe pączki pieczone z bitą śmietanę i był to dobry wybór. Masa śmietanowa nadawała pączkom wilgoci, a jednocześnie była na tyle gęsta, że nadawała się nawet do krojenia (dla najmłodszych członków rodziny  kroiliśmy pączki na pół). A Wy jakie pączki lubicie bardziej? Smażone czy pieczone? :)


Składniki:
  • 500 g mąki bezglutenowej (mąka uniwersalna)
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 duże jajo
  • 80 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 260 ml mleka
  • 100 g masła
  • 7 g drożdży suszonych
Do nadziania:
  •  300 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa lub inna ulubiona
lub
  • marmolada/dżem

Przygotowanie:
  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy mieszaninę. Zestawiamy z gazu.
  2. Jajo i żółtka mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty aż jajka się ubiją na puszystą masę.
  3. Do ubitych jaj dodajemy drożdże i mieszamy. Później na przemian dodajemy mąkę i  mleko z masłem. Mąkę przesiewamy na sitku bezpośrednio do miski z jajami. Ciasto mieszamy łyżką.
  4. Ciasto na pączki wyrabiamy łyżką ok. 10-15 minut. Po tym czasie ciasto powinno już odchodzić od łyżki. Ciasto można też wyrabiać rękoma lub przy użyciu robota kuchennego.
  5. Wyrobione ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przerzucamy z miski na stolnicę posypaną mąką i rozgniatamy dłońmi na grubość 2 centymetrów. Z ciasta wykrawamy szklanką okręgi. Teraz w zależności od tego czy chcemy podawać pączki z bitą śmietaną czy nadziewać pączki marmoladą postępujemy na dwa różne sposoby:
  • Z bitą śmietaną:
Ciasto wykrojone szklanką przekładamy ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z nadzieniem:
Ciasto wykrojone szklanką lekko rozgniatamy w dłoniach, nakładamy nadzienie i zlepiamy ciasto jak pieroga. Wkładamy pączka do papierowej foremki łączeniem ku dołowi. Pączki układamy na blaszce.
7. Pozostałe ciasto lekko zagniatamy żeby się połączyło i ponownie rozpłaszczamy dłońmi na grubość 2 cm. Ponawiamy procedurę z wycinaniem pączków.
8. Blachy z pączkami odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
9. Białko jaja roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim (np. przy użyciu silikonowego pędzelka) wierzch pączków.
10. Pączki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza przy ustawieniu piekarnika na grzałkę góra-dół lub 15-20 minut przy ustawieniu grzałek z termoobiegiem.
11. Pączki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia.
12. Pączki z marmoladą są gotowe do jedzenia :) Natomiast pączki przeznaczone do podania z bitą śmietaną przekrawamy na pół i przygotowujemy nadzienie śmietanowe. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę i wtedy wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę. Galaretka nie może być bardzo ciepła i jednocześnie nie może stężeć. Podczas wlewania galaretki cały czas mieszamy śmietanę mikserem. Po zmieszaniu galaretki z śmietanką nakładamy po 2 łyżeczki masy śmietanowej na spód pączka i od razu przykrywamy górną częścią. Masa śmietanowa stężeje w kilkanaście minut i połączy rozkrojonego pączka. Pączki można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak jeśli w pomieszczeniu jest bardzo gorąco to konieczne będzie włożenie pączków ze śmietaną do lodówki.
13. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe pączki pieczone z bitą smietaną

bezglutenowe pączki pieczone z nadzieniem proste bez glutenu

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website